Technické služby mesta Prešov kúpia vozidlo na zvoz triedeného odpadu

27.02.2010 Prešov

Prešov 27. februára (TASR) – Do vozového parku Technických služieb mesta Prešov (TSmP) pribudne nové vozidlo, ktoré bude slúžiť na zvoz triedeného odpadu.
Riaditeľka TSmP Andrea Marcinková informovala TASR, že nákup sa bude môcť uskutočniť vďaka finančnej podpore Recyklačného fondu (RF).
Žiadosť o pridelenie finančných prostriedkov podala spoločnosť na RF v januári tohto roka. Celkové náklady na projekt, ktorý sleduje zlepšenie technickej vybavenosti pri zbere a spracovaní vytriedeného odpadu, predstavujú sumu 126.000 eur.
\"Projekt bol schválený a Správna rada RF nám písomne oznámila, že nám prideľujú dotáciu vo výške 81.600 eur na zakúpenie jedného vozidla, ktoré bude zabezpečovať zber vyseparovaného odpadu, \" uviedla Marcinková a dodala, že zvyšné prostriedky uhradí spoločnosť z vlastných zdrojov. Nákup vozidla budú prešovské technické služby realizovať formou verejného obstarávania a v uliciach by sa malo objaviť už v priebehu letných mesiacov.
Zvýšenie počtu vozidiel, ktoré budú zvážať triedený odpad, podľa riaditeľky zlepší kvalitu poskytovaných služieb v oblasti odpadového hospodárstva. Spresnila, že objem vyseparovaných druhov odpadu v Prešove každoročne narastá, čo zvyšuje nároky na zvoz i spracovanie jednotlivých komodít.
Konkrétne v roku 2009 sa aj s prispením občanov mesta vyseparovalo 399 ton papiera, 430 t skla, 141 t plastov. Vo svojich štatistikách TSmP evidujú 15 t vytriedených kovových obalov, takmer 20 t olejov a približne 90 t vyradenej elektroniky. Objem vyseparovaných zložiek odpadu sa medziročne zvýšil o 76 ton.
Marcinková pripomenula, že TSmP majú vo vzťahu k environmentálnej oblasti pripravené aj ďalšie zámery, ktoré budú priebežne realizovať s cieľom zvyšovať kvalitu nakladania s odpadmi.
 

Vyberte región